Så monterar du dina nya dörrhandtag | Beslagonline.se
Så monterar du dina nya dörrhandtag

Så monterar du dina nya dörrhandtag

För att skapa en ny känsla och helhet i hemmet kan det vara så enkelt som att bara byta dörrhandtag. Det kan ju dock vara lite klurigt att byta dörrhandtag om man inte gjort det tidigare. Därför har vi satt ihop en guide steg för steg.

Denna instruktion gäller endast för våra dörrhandtag med monteringsbrickor, exempelvis Helix 200, Helix 200 Stripe, Tavira och Sintra.


Skandinavisk eller Europeisk standard? 

Innan du lägger din beställning kan det vara bra att dubbelkolla om just dina dörrar har Skandinavisk eller Europeisk standard. Då är ju frågan, hur vet man det? Och vad skiljer dessa åt? - Jo, börja med att titta på dina befintliga monteringsbrickor, om du inte har haft dörrhandtag med monteringsbrickor tidigare eller om du har en helt ny dörr, då tittar du på hur låskistans skruvhål är placerade.

En dörr med Skandinavisk standard passar modell 2014- och låskistor med samma hålkonfiguration, oftast står det vilken modell på låskistans framsida(den del som syns på dörrbladets kortsida). Monteringsbrickan för skandinavisk standard har fyra skruvhål i samma storlek, vilka är placerade som ett stående, smalt kryss. C/C måttet för de skruvhålen som är diagonalt placerade är 30mm. C/C måttet är avståndet mellan centrum av skruvhålen, dessa mått skrivs alltid i millimeter. 


Har du en dörr med Europeisk standard sitter skruvhålen parallellt med det fyrkantiga hålet i mitten av monteringsbrickan eller låskistan. C/C måttet är 38mm, det vill säga avståndet mellan centrum av skruvhålen, C/C måtten skrivs alltid i millimeter. Våra monteringsbricka har ytterligare fyra något mindre hål, för att möjliggöra montering i trä. 

- Kort sagt, det är skruvhålens placeringar som skiljer Europeisk- och Skandinavisk standard från varandra.- 

Glöm därför inte att kontrollera hur skruvhålen är placerade på just din dörr för att försäkra dig om att du får hem dörrhandtag som passar. Det är vanligast att de skandinaviska länderna har skandinavisk standard och resterande länder i Europa har europeisk standard på sina dörrar, men det kan finnas enstaka undantag. Därför rekommenderar vi dig att kontrollera vilken standard du ska ha, innan du beställer.


2. Hitta nya dörrhandtag
- Det roligaste steget!

När du konstaterat vilken standard dina dörrar har, är det dags för det roligaste, att hitta rätt dörrhandtag för just din bostad. Börja med att klicka på menyn högst upp på sidan och välj dörrhandtag. Här hittar du ett brett sortiment av dörrhandtag från Beslag Design. Glöm inte att du kan filtrera efter stil, produkttyp och/eller färg. Är du osäker på kombinationen, mellan din dörr och ditt nya dörrhandtag? Ingen fara, vi har miljöbilder som visar olika kombinationer. Tveka därför inte på att klicka in på de olika dörrhandtagen för att hitta det som passar just din bostad och din stil. Du hittar oss även på Instagram och Pinterest om du vill ha mer inspiration.

3. Montera ner dina gamla dörrhandtag

Börja med att montera ner dina gamla dörrhandtag. Till detta brukar det behövas en skruvmejsel och en insexsnyckel.

4. Montera ditt nya dörrhandtag 

Börja med att montera ner de gamla handtagen och gör rent med en trasa där de gamla handtagen har suttit. Använd en skruvmejsel med rätt skruvhuvud när du monterar handtagen. Skruv som ingår vid leverans av handtagen är M4 skruvar som har ett kombispår som skruvhuvud. Det betyder att både stjärnmejsel och rak skruvmejsel kan användas. Vi rekommenderar att du skruvar dit handtagen med en skruvmejsel för att inte förstöra gängorna.

4.1 
När dina gamla handtag är nedmonterade börjar du med att centrera medföljande fyrkantsstav, även kallad roddarpinne, i låset.4.2 Placera sedan monteringsbrickorna på fyrkantsstaven, tänk på att den platta delen av monteringsbrickorna ska vara ned mot golvet. Monteringsbrickorna ska vara kloss intill dörren. Det är sedan dags att skruva fast brickorna med medföljande skruvar och hylsor. Spänn skruvarna lite i taget för att undvika att handtaget hamnar i spänn. Spänner man endast en skruv helt först och sedan den andra kan detta göra att handtaget kärvar.4.3 
När monteringsbrickorna är fastskruvade, ta ut fyrkantsstaven och använd den som verktyg för att bända loss styrbrickorna som sitter i mitten av monteringsbrickorna. Sortera dessa som metall i återvinningen. Styrbrickorna är ämnade för att underlätta montering av monteringsbrickorna, men skall inte sitta kvar vid användandet av dörrhandtaget. 


4.4  -  Placera fyrkantstaven så att det frästa spåret är riktat från dörrbladets närmsta kant. Detta är för att stoppskruven i dörrhandtaget ska kunna fixeras o fyrkantsstaven. Centrera fyrkantsstaven så att den sticker ut lika mycket på båda sidor av dörren, använd gärna en rak skruvmejsel för att korrigera fyrkantsstavens placering.

4.5  -  Tryck sedan fast dörrhandtagen så de klickar fast i klacken på monteringsbrickornas ovansida. Dörrhandtagets rosett ska hamna kloss intill dörrbladet.4.6  -  Nu är det dags att skruva fast dörrhandtagen. Skruva i stoppskruvarna med hjälp av en insektsnyckel och avsluta med att spänna dem. Bilden nedan visar spänningen av stoppskruven som fäster handtaget i fyrkantsstaven. – Glöm inte skruven på undersidan av dörrhandtaget, denna stoppskruv fäster dörrhandtaget i monteringsbrickan.

5. Njut av dina nya dörrhandtag!

Dela inlägget

Mer inspiration

Gör din egen kroklist

Gör din egen kroklist


Det finns många fördelar med att göra saker själv. Oftast är det mycket billigare – dessutom blir det precis så som du vill ha det, vilket också innebär att det är ingen annan som kommer ha något likadant.

Skulle du dessutom passa på att göra om något gammalt till något nytt är det inte bara ännu billigare, det är dessutom snällare mot miljön och det tycker vi är ett STORT plus.
7 enkla steg - få en gammal möbel att kännas som ny!

7 enkla steg - få en gammal möbel att kännas som ny!

Se inte förbi en gammal eller sliten möbel. Med lite ny färg och nya beslag kan det bli en helt ny möbel som klarar sig många år till.

Ta vara på det du har eller gör som oss och hitta ett trevligt loppisfynd och sätt din personliga touch! Mycket roligare än att köpa något nytt
– dessutom bättre för miljön och plånboken!