Såhär monterar du LED-profiler, för mjuk & härlig dekorationsbelysning
Såhär monterar du LED-profiler, för mjuk & härlig dekorationsbelysning

Såhär monterar du LED-profiler, för mjuk & härlig dekorationsbelysning

För att skapa en mysig känsla i hemmet är det viktigt med bra belysning. Belysning som lyser upp tillvaron en mörk höstdag eller som förlänger en härlig sommarkväll. Oavsett ändamål har vi belysningen för dig som vill skapa en behaglig miljö att komma hem till. För att underlätta och ge dig en förhandsvisning på hur det är att montera upp LED-profiler har vi skapat en guide som du enkelt kan följa. Våra LED-profiler är enkla att montera, både utanpåliggande och infällda.

  
Vad är skillnaden mellan en utanpåliggande eller infälld profil?  

När det talas om utanpåliggande LED-profiler är det precis som det låter, du behöver inte fräsa spår för att montera upp dem. Det går utmärkt att fästa LED-profilerna med medföljande 3M-tejp, skruvar eller smarta clips, beroende på vilken LED-profil du väljer. Exempel på våra utanpåliggande LED-profiler är; LD8104, TWIG XA och Blade. En infälld profil är gjord för montering i frästa spår på vald plats. Det fina med infällda profiler är att LED-profilen hamnar i harmoni med materialet som det fästs på. Med en smidig klick-montering där montering antingen sker med hjälp av ett lätt tryck uppåt, eller med clips som fästs på profilerna innan de trycks fast i spåret. De flesta LED-profilerna är nämligen utrustade med spår som gör att de stannar i det urfrästa spåret, utan att behöva skruva eller limma. Exempel på våra infällda LED-profiler är; Apex och Miss


Skillnaden mellan genomgåendespår och blindspår

När man pratar om genomgående spår menar man att det är ett spår som går från ena sidan av materialet till den andra utan stopp. För genomgående spår behövs därför inte ändavslut för att snygga till de rundade sluten som oftast blir när man använder sig av blindspår. Ett blindspår däremot går inte från sida till sida av materialet utan det kan börja och sluta där man känner att man vill. Exempelvis 30mm in från garderobens botten och 30mm från garderobens topp. Vid blindspår kan det vara bra att avsluta profilen med ändavslut, vilket skapar en snygg helhet till LED-profilen och som även gömmer det rundade slutet på infräsningen.

Vid fräsning av spåren rekommenderar vi att man använder sig av en överandsfräs eller liknande maskin för att få ett fint precist spår. Vid osäkerhet rekommenderar vi dig att prata med ett snickeri. Detta steg är avgörande för profilens fästförmåga och för att profilen ska hållas upp på ett snyggt och bra sätt. – Vid montering av utanpåliggande belysning behövs inte detta. 


Placering

Börja med att tänka ut var du vill placera dina nya LED-profiler och vad du har för förväntan på din nya belysning. Är du på jakt efter mer belysning i köket, i garderoben eller i vitrinskåpet? Mät gärna hur lång du vill att profilen ska vara, våra LED-profiler har måttet 2000mm och du kan själv bestämma hur lång du vill att den ska vara genom att såga av efter önskat mått, så du får den exakt så lång som du önskar.


Rak eller vinklad profil?   

Vill du att ljusskenet ska lysa exempelvis in i ett köksskåp eller kökslåda, på kläderna i garderoben eller på väggen rekommenderar vi dig att ta en vinklad LED-Profil, exempel på vinklade LED-Profiler är, Blade och LAB som båda finns i ljust och mörkt utförande. Om du däremot vill ha ett rakt ljus, har vi några olika förslag, Apex, Miss och 8112. För en mer lekfull belysning som går att forma efter önskemål, har vi Flexy LED AT6 som enkelt monteras utanpåliggande med 3M tejp eller trycks lätt in i frästa spår.


Hitta din nya belysning
 
  

Vi har ett brett sortiment med olika LED-profiler för olika stilar, önskemål och behov. Under fliken Belysning, LED Lister & Profiler hittar du våra olika belysningslösningar, lister och profiler i olika former, utföranden och storlekar för att du ska hitta det som passar just dina önskemål. För att underlätta har vi även satt ihop belysningskit, som är kompletta med allt från LED-profil till drivdon för en komplett belysning. 


Montering av din nya belysning  

1. Börja med att mäta ut längden du vill att belysningen ska ha. Använd gärna måttband eller tumstock. – Nu har du måtten som kommer gälla för din belysning. Mät ut samma mått på dina nya produkter och gör en markering på undersidan, på ett ställe som inte kommer synas när belysningen senare är monterad.

2. Använd önskat redskap för att kapa LED-profil och bländskydd där du gjort dina markeringar, exempelvis med en bågfil eller liknande verktyg. LED-stripsen går att kapa med sax men tänk på att endast klippa vid utsatta markeringar annars kommer dioder som inte har koppling att slockna.

3. Nu är det dags att sätta ihop belysningens olika delar och detta kan variera beroende på vilken led-profil du valt. Nedan förklarar vi hur man sätter ihop och monterar två olika profiler.

Apex LED-Profil   

Detta är en infälld LED-profil som tillsammans med våra led-strips skapar ett homogent ljussken utan synliga dioder. Apex ger en lyxig och elegant känsla och passar väl in i köksskåp och lådor, i vitrinskåp och garderober. 

1. Placera den förklippta LED-stripen i Apex LED-profil, det finns ett utskuret spår i profilen där LED-stripen passar perfekt. 



2. Det är nu dags att välja ändavslut, beroende på om det är ett genomgående eller ett blindspår används de olika. I Ändavslut Apex 2p + 2p, medföljer både ändavslut för genomgående och blindspår. Våra andra ändavslut är framtagna för blindspår för att dölja det rundade slutet som blir vid infräsning.



3. Koppla ihop drivdonet med LED-stripen för att försäkra dig om att allt fungerar som det ska och att det är ihopkopplat på rätt sätt.  



4. Om LED-stripen lyser är det dags att placera LED-profilen tillsammans med LED-stripen i det frästa spåret. Här är det viktigt att hålla koll på sladden och var man vill att den ska gå ut från spåret. Dölj sladden på ett snyggt sätt, exempelvis vid placering i garderober, dölj sladden genom att dra den genom ett för-borrat hål som går upp på ovansidan av garderoben.

5. Ta fram drivdonet och koppla in din nu kompletta belysning. Mät ut hur lång sladd du har och var du kan placera drivdonet. Om sladden skulle vara för kort har vi förlängningskablar.

6. Koppla ur produkterna och placera drivdonet på önskad plats, koppla sedan in profilen i drivdonet. Om du vill koppla din nya belysning till strömbrytare i väggen, måste du kontakta en elektriker.

 
Njut av din nya Apex LED-profil!

Blade LED-Profil   

Blade är en profil som är 10mm tjock och designad för ytmonterad installation mot väg, som levereras med dolda festklämmor. Blade finns även i komplett set, i två olika utföranden, mattsvart och aluminium. Blade passar bra in i kök för att belysa bänkskivor eller hyllor.

1. Använd montage-kitet som medföljer. De dolda fästklämmorna skruvas upp på önskad plats. För-borra gärna innan för att underlätta monteringen av fästklämmorna. Skruvmejsel är att föredra då det är svårt att komma in med borrmaskin samt känslan man har i händerna är mer skonsam för produkterna.




2.
Placera den förberedda LED-stripen i Base-profilen, där finns ett spår för att led-stripen ska få rätt placering inne i profilen vilket underlättar monteringen. Mät gärna ut var du vill att led-stripen ska fästas innan du drar av skyddsfilmen på tejpen, detta för att veta hur dioderna hamnar. När du gjort detta drar du av skyddsfilmen och klistrar fast LED-stripen på önskat ställe, lägg lätt tryck med fingrarna för att försäkra dig om att LED-stripen klistras fast ordentligt.  



3. När LED-stripen är på plats är det dags att föra in bländskyddet i profilen, där finns ytterligare ett spår som bländskyddet passar i.  



4. Nu ska vi snygga till kanterna genom att montera på ändavsluten på profilen. Dessa klickas lätt i på sidan av profilen. Koppla ihop drivdonet med LED-stripen när du monterat ihop LED-profilen och LED-stripsen med varandra, för att försäkra dig om att allt är inkopplat på rätt sätt. Detta är enklare att göra innan man monterat upp produkten. 



5. Kontrollera även var du vill att sladden ska placeras, behövs det borras ett hål, gör detta innan uppsättning på väggen.    

6. Om LED-stripen lyser vid inkoppling är det dags att fästa profilen i fästklämmorna. Koppla ur och klicka där efter lite lätt upp profilen i fästklämmorna.

7. Ta fram drivdonet och koppla in din nu kompletta belysning. Mät ut hur lång sladd du har och var du kan placera drivdonet. Om sladden skulle vara för kort har vi förlängningskablar. Koppla ur produkterna och placera drivdonet på önskad plats, koppla sedan in profilen i drivdonet.

8. Om du vill koppla din nya belysning till strömbrytare i väggen, måste du kontakta en elektriker. 

Njut av din nya Blade LED-Profil!
 
DEAL
Belysningskit Blade - 2000mm - Mattsvart /bilder/artiklar/liten/973650-K_S.jpg?m=1643882271
DEAL
Belysningskit Blade - 2000mm - Aluminium /bilder/artiklar/liten/973651-K_S.jpg?m=1643882640
DEAL
Belysningskit LD8104 - 2000mm - Svart /bilder/artiklar/liten/973500-K_S.jpg?m=1631183234
DEAL
Belysningskit Apex - 2000mm /bilder/artiklar/liten/973351-K_S.jpg?m=1631183650
2296 KR

Dela inlägget

Mer inspiration

Gör din egen kroklist

Gör din egen kroklist


Det finns många fördelar med att göra saker själv. Oftast är det mycket billigare – dessutom blir det precis så som du vill ha det, vilket också innebär att det är ingen annan som kommer ha något likadant.

Skulle du dessutom passa på att göra om något gammalt till något nytt är det inte bara ännu billigare, det är dessutom snällare mot miljön och det tycker vi är ett STORT plus.
7 enkla steg - få en gammal möbel att kännas som ny!

7 enkla steg - få en gammal möbel att kännas som ny!

Se inte förbi en gammal eller sliten möbel. Med lite ny färg och nya beslag kan det bli en helt ny möbel som klarar sig många år till.

Ta vara på det du har eller gör som oss och hitta ett trevligt loppisfynd och sätt din personliga touch! Mycket roligare än att köpa något nytt
– dessutom bättre för miljön och plånboken!